de Vlietberg Steenfabriek
Zijn naam is verbonden aan een ontwerp waarin zich vijf veldovens (kamers) naast elkaar bevinden en geheel overdekt zijn, om op die manier de warmteverliezen te beperken.
De totale capaciteit bedroeg een half miljoen bakstenen die, door kamer voor kamer te stoken, in zeven weken tijd gereed waren.
Een traditionele Hollandse veldoven had weliswaar een capaciteit van achthonderdduizend stenen die in zes weken klaar waren, maar verstookte daarbij zo’n tienduizend ton turf, terwijl dat bij die van Hasselo nog geen tweeduizend ton was.
Bron SIED
Maatschappij tot exploitatie der steenfabriek de Vlietberg n.v., te Wilp Ten zuiden van de stad, bij het dorp Wilp op de Vlietberg, experimenteerde Jan Peter Hasselo rond 1870 met bakproces om tot een efficiënter oventype te komen. Zijn naam is verbonden aan een ontwerp waarin zich vijf veldovens (kamers) naast elkaar bevinden en geheel overdekt zijn, om op die manier de warmteverliezen te beperken. De totale capaciteit bedroeg een half miljoen bakstenen die, door kamer voor kamer te stoken, in zeven weken tijd gereed waren. Een traditionele Hollandse veldoven had weliswaar een capaciteit van achthonderdduizend stenen die in zes weken klaar waren, maar verstookte daarbij zo’n tienduizend ton turf, terwijl dat bij die van Hasselo nog geen tweeduizend ton was. Bron SIED