Peja
In het begin van de oorlog kregen beide heren ruzie. Er volgde een juridisch gevecht over het gebruik van de naam Peja. Peter vertrok naar Deventer. Daar stopte hij met hout en begon in voedingschemie, waar hij ook kennis van bezat.
Hij startte er de productie van een poeder, dat het mogelijk maakte te bakken en te braden zonder gebruik van vet of boter terwijl de producten niet aankoekten. Het werd een groot succes, mede mogelijk gemaakt door goed doordachte reclame. Deze bestond uit kleine advertenties op voorpagina's van veel kranten. Er stond een tekeningetje van een vrouw die pannenkoeken bakte. Het bijschrift luidde: 'Mina Bakgraag. Ze vliegen de pan uit'.
Peja verkocht twee producten: Panko, een soort bakpoeder voor pannenkoeken, en Roer-om, dat werd gebruikt voor cakes en ovengebak. Mina Bakgraag debuteerde in nummer 21 van 1942 van de Libelle. ,,Mina is in de advertentie afgebeeld met schort en bonnet, die kordaat een pannenkoek de lucht in gooit. 't Is kolossaal', roept ze daarbij uit, 'ze vliegen de pan uit! Had ik dát nu maar eerder geweten! Dan had ik veel eerder zoo'n pakje PANKO gekocht!' '' Een andere lezer vond Mina in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 1 augustus 1942, onder het kopje 'Belevenissen van Mina Bakgraag'.
Bron SIED
Peja werd voor de oorlog opgericht door Peter Burgers en Jaap Stenfert (vandaar Peja). Zij maakten houten gebruiksvoorwerpen: naaiboxen, kinderbedjes etc. In het begin van de oorlog kregen beide heren ruzie. Er volgde een juridisch gevecht over het gebruik van de naam Peja. Peter vertrok naar Deventer. Daar stopte hij met hout en begon in voedingschemie, waar hij ook kennis van bezat. Hij startte er de productie van een poeder, dat het mogelijk maakte te bakken en te braden zonder gebruik van vet of boter terwijl de producten niet aankoekten. Het werd een groot succes, mede mogelijk gemaakt door goed doordachte reclame. Deze bestond uit kleine advertenties op voorpagina's van veel kranten. Er stond een tekeningetje van een vrouw die pannenkoeken bakte. Het bijschrift luidde: 'Mina Bakgraag. Ze vliegen de pan uit'. Peja verkocht twee producten: Panko, een soort bakpoeder voor pannenkoeken, en Roer-om, dat werd gebruikt voor cakes en ovengebak. Mina Bakgraag debuteerde in nummer 21 van 1942 van de Libelle. ,,Mina is in de advertentie afgebeeld met schort en bonnet, die kordaat een pannenkoek de lucht in gooit. 't Is kolossaal', roept ze daarbij uit, 'ze vliegen de pan uit! Had ik dát nu maar eerder geweten! Dan had ik veel eerder zoo'n pakje PANKO gekocht!' '' Een andere lezer vond Mina in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 1 augustus 1942, onder het kopje 'Belevenissen van Mina Bakgraag'. Bron SIED